Wat doet u dit jaar met uw vakantiegeld?

Veel Nederlanders krijgen eind mei vakantiegeld op hun bankrekening gestort. Maar lang niet iedereen kiest ervoor om het uit te geven aan een reisje. Weet u al waaraan u het dit jaar gaat besteden?

Vakantiegeld; strand, bad eendje, palmbomen, schelp, briefgeld
Nieuws
Datum: 25-05-2023

Een grote groep mensen gebruikt in elk geval een deel van het vakantiegeld om er de zomervakantie mee te betalen. Maar ongeveer 30% heeft er een andere bestemming voor. Denk bijvoorbeeld aan sparen of investeren in huis en tuin.

Schulden aflossen

Anderen lossen er een schuld mee af. Omdat de rente over een lening nog altijd veel hoger is dan de rente op spaargeld, is dit in financieel opzicht vaak interessant. Datzelfde geldt voor (extra) aflossen op de hypotheek.

Verduurzamen

Nog een geliefde bestemming voor vakantiegeld is het verduurzamen van de eigen woning. Bijvoorbeeld door deze beter te isoleren of zonnepanelen te laten plaatsen. Dat is meestal zeer rendabel, waardoor vakantiegeld meer oplevert dan wanneer u het op uw spaarrekening zet. Verder betaalt het rijk mee als u één of meerdere maatregelen treft om energie te besparen. Meer over die subsidie leest u hier.

Dure aankoop

Uiteraard kunt u het extra geld ook gebruiken voor een dure aankoop. Misschien bent u toe aan een nieuwe tv, is het tijd om de badkamer te vervangen of spaart u voor een andere auto. Uw vakantiegeld is dan een leuke aanvulling.

Jaarplanning

Als u precies wilt bepalen wat u het beste kunt doen met uw vakantiegeld, adviseert budgetinstituut Nibud om een jaarplanning te maken. Uw vakantiegeld kan namelijk ook helpen om extra kosten in dure maanden op te vangen. Met het handige excel-sjabloon plus stappenplan heeft u zo’n jaarplanning in een handomdraai gemaakt.

Meer informatie

Heeft u een vraag over dit artikel? Neem dan gerust even contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.