Huizenprijs in januari onverwachts omhoog

Tegen alle verwachtingen in zijn bestaande koopwoningen in de eerste maand van dit jaar weer duurder geworden. Het is voor het eerst sinds juli 2022 dat er sprake is van een dergelijke ontwikkeling op de woningmarkt.

Hand van een man bij houten huisjes met een pijl omhoog
Nieuws
Datum: 27-02-2023

Ten opzichte van december 2022 zijn bestaande koopwoningen afgelopen maand 1,5% in prijs gestegen. Kopers betaalden in januari 2023 gemiddeld € 424.681 voor een huis, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook op jaarbasis gaan de prijzen nog altijd omhoog: een koophuis is momenteel 1,1% duurder dan in januari 2022.

Twee keer zo duur

De prijs van bestaande huizen had in juni 2013 een dieptepunt. Daarna was er sprake van permanente prijsstijgingen tot in de zomer van 2022. Daarna daalde de prijzen vijf maanden op rij. Toch waren de prijzen afgelopen januari nog altijd 93% hoger dan in de zomer van 2013. Huizen zijn daarmee dus bijna twee keer zo duur als tien jaar geleden.

Minder transacties

Het aantal verkochte woningen lag met 13.126 wel een stuk lager dan een jaar geleden. Het CBS heeft becijferd dat het gaat om een afname van 6,6% ten opzichte van januari 2022. Dat is waarschijnlijk vooral het gevolg van de hypotheekrente, die een stuk hoger is dan een jaar geleden.

Meer informatie

Heeft u een vraag over dit artikel? Bent u op zoek naar een (nieuwe) hypotheek of wilt u eens met een expert van gedachten wisselen over uw huidige hypotheek? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.